NEDERLANDSE JIHAD Het proces tegen de Hofstadgroep (Jihad in the Netherlands. The Hofstad Trial)
Verschenen eind September 2006 ISBN 9059111044

Verkrijgbaar via de boekhandel of: Uitgeverij Aspekt (Aspekt Publishers)
Amersfoortsestraat 27
3769 AD Soesterberg
The Netherlands

Tel. 0346 35 38 95
Fax 0346 35 09 47
e-mail: info@uitgeverijaspekt.nl

Het proces tegen de Hofstadgroep is het grootste terrorismeproces dat ooit in Nederland plaatsvond. Dit boek is een uniek verslag met de vrijwel volledige tekst van de ondervragingen van verdachten en getuigen door de rechtbank.

Onthullende details over wat de verdachten dreef en hoe ze de rechters om de tuin probeerden te leiden. Een aantal verdachten loog meer dan twintig keer, zeker drie getuigen pleegden meineed. Andere verdachten en getuigen waren bang voor de consequenties als ze in de rechtszaal teveel zouden zeggen. Eén getuige werd zelfs met de dood bedreigd.

Uit de rechtszaak blijkt dat het bij de Hofstadgroep niet alleen om pubers of ongevaarlijke amateurs gaat. Mohammed Bouyeri pleegde de moord op Theo van Gogh, zeker vier andere leden van de Hofstadgroep hadden wapens. Nouriddin El F. had bij zijn aanhouding op het metrostation Amsterdam Lelylaan een doorgeladen machinepistool bij zich: de vuurregelaar stond op ‘volautomatisch’. Hij hoefde alleen maar de trekker over te halen om tientallen mensen neer te schieten. Op de rechtszitting wilde hij niet verklaren wat hij precies van plan was geweest. In het vonnis constateert de rechtbank dat de Hofstadgroep door de misdrijven waarop men het oog had de rechtsorde bedreigde.

Emerson Vermaat is jurist en journalist, gespecialiseerd in terrorisme en misdaad. Al in maart 1997 attendeerde hij op de rol van Osama bin Laden in het internationale terrorisme. Hij maakte tal van tv-reportages in de islamitische wereld en in oorlogsgebieden.

nederlandse-jihad
A short description in English:

Emerson Vermaat
Jihad in the Netherlands. The Hofstad Trial
Aspekt, Soesterberg (The Netherlands), (September) 2006.

A detailed account of the so-called Hofstad Trial in Amsterdam (5 December 2005-10 March 2006).

The ‘Hofstadgroep’ (Hofstad Group) is a Dutch terrorist network attached to an extremist (‘Jihadist’ and ‘Takfiri’) interpretation of Islam.

Most of its members are young first or second generation Moroccan immigrants. They frequently met in group leader Mohammed Bouyeri’s house in Amsterdam-West. After Bouyeri killed Dutch filmmaker and columnist Theo van Gogh on November 2, 2004,  the following members of  the group were arrested and subsequently tried: Nadir Adarraf (acquitted), Ismail Akhnikh, Zine Labidine Aouraghe, Mohammed Fahmi Boughaba, Rachid Bousana (acquitted), Mohammed El Bousklaoui (acquitted), Mohammed Bouyeri, Youssef Ettoumi, Nouriddin El Fatmi, Ahmed Hamdi, Mohammed El Morabit, Zakaria Taybi (acquitted) and Jason Theodore James Walters. During the trial some lawyers referred to the Hofstadgroep as just a group of friends, but the court followed the public prosecutor in describing the group as ‘a criminal and terrorist organisation’ (Article 140 and 140a Dutch penal code). For security reasons the trial was held in Amsterdam, but it was the Rotterdam court. Bouyeri was on trial because of his role in the Hofstagroep, in a previous trial he had already been sentenced to life for killing Theo Gogh.

The author contributed to Christiane Amanpour's CNN documentary 'God's Muslim Warriors,' aired by CNN on August 22, 2007 (Europe).
The cover of the book 'Nederlandse Jihad' was also shown in the same documentary.

De Hofstadgroep (KRO, radio 1)

Korte radiotoespraak door drs. Emerson Vermaat, auteur van het boek ‘Nederlandse Jihad. Het proces tegen de Hofstadgroep (uitgeverij Aspekt Soesterberg, 2006, plus medeauteur van de bundel  ‘Terrorisme’, verschenen in 2008 bij Kluwer, Deventer), KRO radio 1, ‘De Decenniumochtend’, 27 december 2009, tussen 9 en 12 uur.

Op 2 november 2004 vermoordde de Marokkaanse Nederlander Mohammed Bouyeri de bekende filmmaker en islamcriticus Theo van Gogh. Als reden gaf hij op dat Van Gogh en het VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, een afvallige moslim, met hun film ‘Submission’ de islam hadden beledigd. Deze film werd eind augustus 2004 in het VPRO-programma ‘Zomergasten’ uitgezonden. Na de moord op Van Gogh werd niet alleen Bouyeri gearresteerd, maar ook een groep jonge deels  geradicaliseerde moslims die vaak bij Bouyeri thuis bijeenkwamen. In interne stukken van de AIVD werd deze groep aangeduid als ‘de Hofstadgroep’. Bouyeri fungeerde, samen met de uit Syrië afkomstige afgewezen asielzoeker Bassem (Redouan) Al-Issa, als geestelijk leider van de groep. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Bouyeri in juli 2005 tot levenslang. In haar vonnis sprak de rechtbank over ‘de terroristische aanslag op Theo van Gogh’.
Leden van de harde kern van de Hofstadgroep hadden vóór hun arrestatie in door de AIVD opgenomen gesprekken verklaard dat Ayaan Hirsi Ali en het Tweede Kamerlid Geert Wilders het volgende doelwit zouden zijn. Drie leden van de Hofstadgroep (Jason W., Ismail A. en Zakaria T.) waren eerder in Pakistan geweest en één van hen, Jason W., schepte in chats op over de gewelddadige training die hij daar had ondergaan. Een ander lid van de harde kern, Samir A., had eerder geprobeerd naar Tsjetsjenië te reizen om zich daar bij de jihad, de islamitische heilige oorlog, aan te sluiten. Tegen Samir A. volgde een aparte rechtszaak. Nog vóór de moord op Van Gogh waren bij hem thuis allerlei spullen aangetroffen die volgens het OM wezen op voorbereidingen voor een terreuraanslag.
De meeste andere leden van de Hofstadgroep kwamen voor de rechter tijdens het grote Hofstadproces dat in december 2005 begon. De belangrijkste verdachten waren Jason W. en zijn vriend Ismail A.. Jason W. had, met instemming van Ismail A. en kort voor hun arrestatie in november 2004, een handgranaat naar het arrestatieteam gegooid. In hun woning bevonden zich liefst vier handgranaten van Kroatische makelij. In die granaten zaten kleine metalen bolletjes die ernstige verwondingen bij leden van het arrestatietam veroorzaakten.
In maart 2006 stelde de rechtbank Rotterdam vast dat het bij de Hofstadgroep om een ‘terroristische organisatie’ ging. De meeste verdachten werden veroordeeld. Jason W. kreeg 15 jaar en Ismail A. 13 jaar. Nouridine El F. kreeg vijf jaar. Hij was met een machinepistool aangetroffen in een metrostation in Amsterdam.
In hoger beroep  bepaalde het Gerechtshof van Den Haag echter dat de Hofstadgroep géén terroristische organisatie was. Ook werd Ismail A. vrijgesproken als medepleger van het gooien van een handgranaat. Dit arrest stuitte op veel kritiek, want in afgeluisterde gesprekken had Ismail A. wel degelijk het gooien van die handgranaat aangemoedigd en toegejuicht. De Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad heeft het Haagse Hof inmiddels teruggefloten en geadviseerd dit omstreden arrest te vernietigen. Iets soortgelijks was er met het proces tegen Samir A. gebeurd. Hij was in eerste instantie wél veroordeeld, maar werd in hoger beroep vrijgesproken omdat men zijn voorbereidingen te amateuristisch vond om gevaarlijk te kunnen zijn. Maar in februari 2007 oordeelde de Hoge Raad dat het Hof te optimistisch in haar beoordeling was geweest.

De Hofstadgroep is nu verleden tijd. De gevaarlijkste leden zitten allemaal achter de tralies. Het ging om een netwerk van eigen bodem dat geen contacten met Al-Qaeda had, hoewel de harde kern dat wel graag had gewild. De dreiging gaat nú vooral uit van geradicaliseerde moslims die in contact staan of contact zoeken met aan Al-Qaeda verwante organisaties in Pakistan of Somalië. Moslims met een Nederlands paspoort kunnen naar die landen afreizen om daar te worden getraind in het plegen van aanslagen. Zo werd afgelopen zomer in Kenia een groep uit Nederland afkomstige moslims aangehouden die mogelijk onderweg was naar Somalië. Dit is misschien nóg gevaarlijker dan de Hofstadgroep. In Engeland gaat tweederde van het budget van de veiligheidsdienst MI5 op aan het bestrijden van de terreurdreiging uit radicaal-islamitische hoek. In Nederland is dat niet veel anders: na de aanslagen van de 11e september  steeg het budget van de AIVD aanzienlijk. Niet alleen sommige moslims radicaliseren.

Documentatie:

  • Emerson Vermaat, De Hofstadgroep. Portret van een radicaal-islamitisch netwerk (Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2005).
  • Emerson Vermaat, Nederlandse Jihad. Het proces tegen de Hofstadgroep (Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2006).
  • J.A.E. Vermaat, Modern terrorisme in Nederland, in: E.R. Muller, U. Rosenthal en R. de Wijk, Terrorisme. Studies over terrorisme en terrorismebestrijding (Deventer: Kluwer, 2008), p. 243-268.
  • AIVD, Lokale jihadistische netwerken in Nederland  (december 2009).
  • Christopher Andrew, The defence of the Realm. The authorized history of MI5 (Londen: Allen Lane, 2009), p. 826 (‘Though Islamist terrorism remained by far the greatest threat to national security, the Security Service allocated 15 percent of its resources in the financial year 2007-08 to dealing with Irish terrorism.’), p. 812 (‘Today, with over 60 percent of our work on terrorism...’), p. 827 (‘Two-thirds of Security Service resources continued to be devoted to countering Islamist terrorism.’)
  • Janny Groen en Annieke Kranenberg, Strijdsters van Allah. radicale moslima’s en het Hofstadnetwerk (Amsterdam: Meulenhoff/de Volkskrant, 2006).