Hans Oster: De Duitse inlichtingenofficier die Nederland waarschuwde
(Hans Oster: The German intelligence officer who warned the Dutch)

Verschijningsdatum: 25 november 2020
Date of appearance: November 25, 2020

ISBN: 978-94-6424-003-0
NUR: 680
166 bladzijden
166 pages

Verkrijgbaar via de boekhandel of:

Uitgeverij Aspekt
Amersfoortsestrraat 27
3769 AD Soesterberg
Tel. 0031 (0)346 35 38 95
e-mail: info@uitgeverijaspekt.nl
www.uitgeverijaspekt.nl

Opmerking vooraf: De auteur is onder meer gespecialiseerd in inlichtingendiensten, de Tweede Wereldoorlog. terrorisme en de Holocaust.

Na dit boek verschenen boeken over Reinhard Heydrich en Winston Churchill.

“Martin

Inhoudsopgave:

 1. De loopbaan van Hans Oster tussen 1907 en 1934
 2. De rol van Erich Ludenforff
 3. De samenzwering van september 1938
 4. ‘Morgen, bij het aanbreken van de dag’
 5. De hechte vriendschap tussen Hans Oster en Hans Bernd Giseevius, Osters liaison met Allen Dulles, de OSS-man in Bern
 6. Canaris, Bonhoeffer, Dohnanyi, Oster en de Holocaust
 7. Contacten met het Vaticaan en Engeland
 8. De visie van Hans Oster, Walther Künneth. Hans Bernd Gisevius, Dietrich Bonhoeffer en Carl Gustav Jung op het ‘demonische’ en ‘antichristelijke’ karakter van Hitlers macht
 9. Op het nippertje mislukte poging om Hiltler met een bom in diens vliegruig te doden
 10. Voor de samenzweerders belastende documenten gevonden in Zossen
 11. Na-oorlogse schriftelijke verklaring van Christine von Dohnanyi over door de Gestapo in Zossen ontdekte geheime dossiers van de Abwehr
  Literatuur
  Illustraties en documenten

Korte inhoud van het boek:

Kolonel (later generaal) Hans Oster was een hoge officier binnen de ‘Abwehr’, Hitlers militaire inlichtingendienst en maakte deel uit van het Duitse verzet. Hij waarschuwde op 9 mei 1940 dat Hitler daags daarop Nederland, België en Frankrijk zou binnenvallen. Zijn belangrijkste contact in Berlijn was majoor Gijsbertus Jacobus Sas, de Nederlandse militairattaché. Oster zei ook tegen Sas dat Nederland  in Limburg de Maasbruggen moest opblazen.

Via dr.  Josef Müller, Osters contactman in Rome, waren ook paus Pius XII en het Vaticaan hierover ingelicht. Die gaven deze belangrijke waarschuwing door aan Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

Oster en zijn directe chef admiraal Wilhelm Canaris waren  nauw betrokken bij complotten en het verzet tegen Hitler. Zij hoopten op meer steun van de westelijke geallieerden. Hans Bern Gisevius, die ook deel uitmaakte van het Duitse verzet, werd door Oster en Canaris als viceconsul naar Zwitserland gestuurd. Daar sloot hij vriendschap met Allen Dulles, de OSS-chef in Bern. De OSS was de voorloper van de CIA.

Alle complotten Hitler mislukten. Oster, Canaris en hun medesamenzweerders werden in april 1945 ter dood veroordeeld  en opgehangen. Gisevius stond ook de lijst, maar kon dankzij Dulles nog net op tijd met valse papieren ontkomen.

(Overigens speelde het  Vaticaan na. de oorlog  een kwalijke rol bij de ontsnapping van Duitse oorlogsmisdadigers naar het Midden-Oosten en Latijns-Amerika en was ook de rol van de CIA en het Rode Kruis niet altijd even fraai.)


Belangrijke recensie:

nbd biblion, Nederlandse bibliotheken, 31 maart 2021.

‘Kolonel Hans Oster was een Duitse inlichtingenofficier, werkzaam bij de Abwehr, de Duitse militaire  inlichtingendienst. Begin jaren veertig was hij bevriend met majoor Bert Sas, de Nederlandse militairattaché in Berlijn. Oster waarschuwde diverse malen zijn Nederlandse vriend over Hitlers aanvalsplannen. Zo ook op 9 mei 1940, dat Duitsland daags daarop Nederland, België en Frankrijk zou binnenvallen. Auteur Emerson Vermaat doet in dit boek niet alleen verslag over deze spannende dagen in 1939 en 1940, maar geeft ook een overzicht van Osters militaire carrière en zijn betrokkenheid (en van zijn directe chef admiraal Wilhelm Canaris) bij diverse complotten tegen Hitler. Oster was een overtuigd tegenstander van het naziregime en speelde een centrale rol bij het verzet van Duitse officieren tegen Hitler. Hetgeen hem uiteindelijk in april 1940, vlak voor het einde van de oorlog, het leven kostte. Hij kreeg de doodstraf. Emerson Vermaat gaat tevens in op de geheime buitenlandse contacten die Canaris en Oster onderhielden met het Vaticaan en de OSS in Zwitserland.’
Recensent: E. Westerhuis.